Skintegra Cica-cera tekstura kreme

Važnost ceramida u održavanju zdrave barijerne funkcije kože

Zdrava zaštitna barijera kože djeluje kao rezistentan štit protiv okolišnih stresora, alergena i iritansa te sprječava prekomjerni gubitak vode, a upravo su ceramidi jedna od njezinih najbitnijih komponenti. Riječ je o lipidima koje zdrava koža sama proizvodi, a koji djeluju kao cement koji povezuje korneocite. Koje su uloge ceramida, kako poremećaji u njihovom sastavu, količini i organizaciji mogu dovesti do oboljenja kože, ali i zašto ih vrijedi uvrstiti u rutinu njege – sve to saznajte čitajući dalje.

Što su ceramidi i kakva je njihova uloga u održavanju zdrave kožne barijere?

Koža je višeslojno tkivo koje je dizajnirano za zaštitu tijela od nepoželjnih vanjskih utjecaja. Površinski dio kože ili stratum corneum (SC) sastoji se od mrtvih epitelnih stanica okruženih hidrofobnim lipidnim lamelarnim strukturama. Budući da lipidi čine jedinu kontinuiranu regiju u SC-u i posljedično tvari tijekom difuzije moraju proći kroz te lipidne regije, organizacija lipida veoma je važna za funkciju barijere kože. Glavne klase lipida, koje su u SC-u prisutne u približno jednakim udjelima, su ceramidi, kolesterol i slobodne masne kiseline.

Skintegra Cica-Cera krema tekstura

Ceramidi pripadaju obitelji sfingolipida, a građeni su od relativno male polarne glave i dva hidrofobna lanca zbog čega je riječ o vrlo lipofilnim strukturama slabo topljivim u vodi. Zanimljiva činjenica o ceramidima kože je njihova heterogenost: do danas je opisano 15 potklasa ceramida što, zajedno s različitim duljinama lanaca, daje stotine različitih kemijskih struktura.

Osim što tvore multilamelarne lipidne membrane između korneocita i grade stratum corneum, ceramidi sprječavaju prekomjerni gubitak vode iz tijela te otežavaju prodor nepoželjnih tvari, alergena i mikroba, iz okoline u tijelo. Zbog toga je balansirana ekspresija ceramida vrlo važna za održavanje zdrave epidermalne barijere kože. Uz to, ceramidi su u ljudskom tijelu jednako važni i unutar stanice - reguliraju nekoliko staničnih procesa, kao što su adhezija stanica, proliferacija, epidermalna diferencijacija i apoptoza.

Kakva je uloga ceramida u patofiziologiji bolesti kože?

Čak i manje izražene promjene sastava, količine i organizacije lipida stratum corneuma, posebice ceramida, dovode do smanjene barijerne funkcije kože što rezultira dehidracijom, povećanom permeabilnošću alergena i mikroorganizama iz okoliša pa čak i do različitih oboljenja kože.

Kod oboljenja kao što su atopijski dermatitis i psorijaza, redukcija enzima uključenih u biosintezu ili metabolizam ceramida može igrati važnu ulogu. Kod psorijaze, promjene u ceramidnom sastavu, a posebice smanjenje razine ceramida 1, povezane su sa smanjenim kapacitetom retencije i povećanom razinom transepidermalnog gubitka vode (TEWL). Također, nedovršeni proces diferencijacije kod psorijaze dovodi do stvaranja poremećenog rožnatog sloja što za posljedicu dovodi do disfunkcije kožne barijere.

U slučaju atopijskog dermatitisa, također je uočen poremećaj barijerne funkcije kože. Istraživanja su pokazala da dolazi do značajnih promjena u ukupnoj količini ceramida, ali i njihovom sastavu, pri čemu su najznačajnije smanjene razine ceramida 1 i 3 koji koreliraju s povećanim transepidermalnim gubitkom vode.

Ceramide je, osim kod bolesti kože, iznimno važno nadomjestiti i u njezi zrele kože s obzirom na to da njihove razine starenjem prirodno opadaju, koža gubi elastičnost i, zbog ugrožene hidrolipidne barijere, postaje podložnija vanjskim utjecajima.

Skintegra tekstura kreme

Koje su mogućnosti topikalne primjene ceramida?

S obzirom na to da je istraživanjima dokazano da topikalna primjena ceramida poboljšava funkciju kože, posebice njezinog rožnatog sloja, budući da posjeduju sposobnost zaštite i obnove barijerne funkcije, vraćanja otpornosti te sprječavaju transepidermalni gubitak vode, ceramidi su važan predmet od interesa kozmetičke industrije i dio dermokozmetičkih formulacija.

Skintegra CICA-CERA je tretmanska krema koja dubinski hrani, hidratizira, umiruje i jača zaštitnu barijeru kože lica, a odgovara čak i najosjetljivijim kožama. Uz CICA kompleks, glavnu zvijezdu ove kreme čine biljni ceramidi koji su po svojoj kemijskoj strukturi vrlo slični ceramidima u koži, a za koje je dokazano da pridonose poboljšanju barijerne funkcije kože tako što se integriraju s ceramidima naše kože ili potiču sintezu endogenih ceramida.

Skinlick kreme za tijelo iz Rouge365 i Nude365 linije također sadrže ceramide za zaštitu i obnovu kože. Rouge365 krema se preporučuje svim ljubiteljima cvjetno-puderastog mirisa, dok je Nude365 krema idealna za vlasnike osjetljive kože, odnosno one osjetljive na eterična ulja ili parfemske komponente.

Literatura:

  1. Bouwstra, Joke & Dubbelaar, F.E.R & Gooris, Gerrit & Weerheim, A.M & Ponec, M. (1999). The role of ceramide composition in the lipid organisation of the skin barrier. Biochimica et biophysica acta. 1419. 127-36.
  2. Vávrová, Katerina & Kováčik, Andrej & Opálka, Lukáš. (2017). Ceramides in the skin barrier. Acta Facultatis Pharmaceuticae Universitatis Comenianae. 64.
  3. Choi, Myeong Jun, Howard I Maibach. (2005). Role of Ceramides in Barrier Function of Healthy and Diseased Skin. American Journal of Clinical Dermatology. 215-223.
  4. Coderch, L. & López, Olga & Maza, Alfonso & Parra, José. (2003). Ceramides and Skin Function. American journal of clinical dermatology. 4.
  5. Tessema, Efrem & Gebre-Mariam, Tsige & Neubert, Reinhard & Wohlrab, Johannes. (2017). Potential Applications of Phyto-Derived Ceramides in Improving Epidermal Barrier Function. Skin pharmacology and physiology. 30. 115-138.
Natrag na blog