Akne: zašto nastaju i kako ih tretirati?

Koža je najveći organ u ljudskome tijelu i sačinjava čak 15% ukupne ljudske težine. On predstavlja zaštitnu barijeru koja djeluje u dva smjera: s jedne strane sprječava gubitak vode i elektrolita iz organizma, a s druge ga strane štiti od ulaska štetnih tvari. Dodatno, koža ima bitnu ulogu i kao dio općeg imunološkog sustava. Morfološki, koža se sastoji od 3 sloja – epidermis, dermis i subkutis, a za nastanak akne bitna je uloga epidermisa i dermisa.

Epidermis je površinski sloj sastavljen od stanica keratinocita. Ispod epidermisa nalazi se dermis, debeli sloj kože građen uglavnom od vezivnog tkiva kolagena. U dermisu su još smješteni krvne i limfne žile, živčani završeci, lojne i znojne žlijezde te korijen dlake.

Upravo u folikulu (dlačnom kanalu) neprestano se odvija deskvamacija, odnosno ljuštenje odumrlih stanica kože, a ondje je smještena i sebacealna žlijezda koja luči sebum na površinu kože. Točnije, sebum se u dlačnom kanalu miješa s odljuštenim stanicama te, u idealnom slučaju, one zajedno sa sebumom bivaju izbačene na površinu kože. Kad se taj kanalić začepi, nastaju savršeni uvjeti za razvoj akne. Pojačano lučenje sebuma komplicira ovaj proces, a on se najčešće pretjerano luči uz djelovanje androgenih hormona što je posebno izraženo u adolescenciji (kod oba spola), odnosno u drugoj (lutealnoj) fazi ciklusa kod odraslih žena kad razina estrogena opada.

Kako nastaje akna?

Androgeni hormoni imaju višestruku ulogu u nastanku akni. Akne se ne javljaju kod osoba s genetičkom greškom u funkciji receptora za androgene, odnosno javljaju se mnogo češće i intenzivnije kod osoba s povećanim razinama androgenih hormona poput testosterona, dihidrotestosterona (DHT) i androstendiona koje se lako otkrivaju krvnim pretragama. Ipak, ponekad pojedinci čak i uz normalne serumske razine anderogenih hormona imaju akne, a to je zbog visoke razine osjetljivosti androgenskih receptora u koži koja je genetski uvjetovana.

U organizmu se androgeni hormoni proizvode na više mjesta: u nadbubrežnim žlijezdama, u testisima i jajnicima te ekstraglandularno: u jetri, koži i masnome tkivu. Razvoj i rad sebacealnih žlijezdi direktno je kontroliran androgenim hormonom koji se počinju lučiti u pubertetu zbog čega djeca nikada ne pate od akni (izuzetak su bebe koje razviju dječje akne zbog androgenih hormona iz majčinog mlijeka).

Androgene hormone također potiče pojačani stres. Kod žena se luči manja koliĉina androgena, tako da iznenadno i naglo podizanje razine androgena uslijed stresnih životnih okolnosti može značajno pogoršati akne. Ispitivanjem na uzorku od 4 000 žena s aknama u dobi od 25 do 40 godina ustanovljeno je da je da je stres uzrok akni u 50% slučajeva.

Osim povećane količine sebuma, za nastanak akne bitan je i izmijenjen sastav određenih komponenti lipida u sebumu. Sebum sadrži više sastojka: polarne lipide, neutralne lipide, estere voskova, skvalene i trigliceride. Trigliceridi se pod utjecajem bakterija raspadaju na slobodne masne kiseline koje djeluju jako iritirajuće na kožu. Lokalno smanjena proizvodnja esencijalnih masnih kiselina (poput linoleične kiseline) također je jedan od ključnih čimbenika u razvoju akni.

Osim utjecaja androgenih hormona na količinu izlučenog sebuma, i smanjene kvalitete sebuma koja je u pojedinaca pogođenih aknama ljepljiviji i voskastiji zbog nedostatka linoleične kiseline, u patogenezi akne sudjeluje i poremećena funkcija ranije spomenutog dlačnog kanala. Dolazi do hiperkeratoze dlačnog kanala. Stanice koje se ljušte i trebaju biti izbačene iz dlačnog kanala zajedno sa sebumom, ondje zaostaju i formiraju komedon, “čep“ koji onemogućava dalje pražnjenje sebuma.

Naposlijetku, time s stvoreni uvjeti za razmnožavanje Propionibacterium acnes (p.acnes) bakterije koja se hrani sebumom u uvjetima začepljenosti folikula i istovremenog nedostatka kisika. Upravo P.acnes luči enzime koji potpomažu razgradnji triglicerida na slobodne masne kiseline koje potiču inflamatorni efekt. Akna se razvija kao imunološki odgovor na proinflamatorno djelovanje P.acnes bakterije.

Ukratko, akne nastaju zbog međudjelovanja sljedećih čimbenika: utjecajem androgenih enzimnih puteva; poremećajem keratinizacije uz deficit linoleične kiseline u sebumu; utjecajem upalnih medijatora koje otpuštaju P.acnes bakterije i uslijed genetske predisponiranosti.

Od komedona do akne

Komedoni su neupalni oblik akni, a prema tipu razlikujemo crne i bijele komedone. Crne komedone ili mitesere pak treba dalje razlikovati od normalnih proširenih pora s neometanom funkcijom pražnjenja sebuma. Miteseri su najčešće smješteni na T-zoni, a od normalnih proširenih pora razlikuju se veličinom, značajno tamnijom bojom i lokalizacijom. Ukoliko vam se čini da vam je baš svaka pora na licu morfološki gledano miteser, mnogo je vjerojatnije da se radi samo o proširenim porama koje treba njegovati na način da se ne začepe.

Pravi miteseri sačinjeni su od oksidiranog keratina i nagomilanog pigmenta melanina iz odbačenih stanica i iz njih se rijetko razvijaju upalne promjene. Zatvoreni komedoni su, s druge strane, tempirana bomba. Zatvoreni komedon je smješten dublje u folikul, a pojavljuje se u vidu papule u boji kože (0,1 do 3mm). Istjecanje sebuma na površinu kože je svedeno na minimum, što je jedan od preduvjeta za ramnožavanje P.acnes bakterija, a time i nastanak akne. Ovisno o dubini folikularnog kanala na kojoj je upala locirana, ravit će se lakši ili teži oblici akne.

Kod posebno dubokih akni nastat će ožiljak, ponekad čak i neovisno o tome je li oboljeli samostalno “intervenirao” i pokušavao eliminirati sadržaj akne. Ako je oštećen samo epidermis i površni dermis, na površini kože ostat će ružičasta mrljica koja može potrajati od nekoliko tjedana do čak nekoliko godina. Radi se o postupalnom eritemu. Dok za nastale ožiljke ne postoji kozmetičko rješenje osim u vidu vrlo blagog popravljanja teksture kože, postupalni eritem moguće je tretirati adekvatnom kozmetikom, vodeći računa o činjenici da se radi o upalnom mjestu koje pokušava zacijeliti, te nanošenje kozmetičkih iritansa ovaj proces može samo otežati ili produžiti.

Kako tretirati komedone i akne?

Teški oblici akni ne tretiraju se kozmetičkim pripravcima već lijekovima i sustavnom terapijom. Blage do umjerene, poglavito komedonalne i blage papulopustularne akne, uspješno se tretiraju promišljenim odabirom kozmetičkih proizvoda. Tri su bitne pretpostavke koje proizvod mora zadovoljiti kako bi bio efikasan protiv akni.

Prvo, proizvod mora biti neokluzivan, odnosno ne doprinositi začepljenju pora. Drugo, proizvod mora biti neiritativan jer iritacija produljuje upalni odgovor kože, a to znači da ne smije sadržavati konvencionalne iritanse. Treće, proizvod mora imati efikasne aktivne sastojke u adekvatnim koncentracijama.

Iako je tržište kozmetike zasićeno brojnim preparatima koji obećavaju brze rezultate u tretmanu prištića i komedona, preporučena dermatološka terapija akni svodi se na svega nekoliko aktivnih komponenti: na niacinamid koji pokazuje uspješnost u tretiranju akni u koncentracijama višim od 4%; na keratolitike poput salicilne, glikolne, azelaične i mliječne kiseline koji sprječavaju retencionu hiperkeratozu; na komedolitike iz skupine retinoida te na benzoyl peroksid koji otpušta kisik i time direktno djeluje na razmnožavanje P.acnes bakterije. Keratolitici i komedolitici imaju i snažno anti-age djelovanje te značajno reteksturiraju kožu. Potencijalna mana većine navednih aktivnica je mogućnost privremenog crvenila i iritacije kod osjetljive kože, te preporuka da se isti izbjegavaju u osjetljivom periodu trudnoće što je posebno indicirano za sve vrste retinoida.

Premda agresivniji tretmani protiv akni mogu pružiti brže rezultate, oni uvijek dolaze s povećanim rizikom od iritacije, a ona je pak jedan od čimbenika koji dovode do ponovljene upale. Kako bi se ovaj začarani krug dokinuo, Skintegra vjeruje u umjereni pristup i kontinuiranu rutinu njege. Koža koju tretiramo protiv akni i komedona nikada ne smije biti bolna, isušena i ljuskava jer je zdrava hidrolipidna barijera izuzetno bitna u procesu tretiranja upale. Problematičnu kožu također ne treba opterećivati suvišnim sastojcima koji ne doprinose samom tretmanu akni. To znači da u tretmanu aknama sklone kože treba izbjegavati poznate komedogene komponente, parfemske komponente, visoke koncentracije denaturiranog alkohola i etanola, sintetska bojila, eterična ulja poput mentola i eukaliptusa (izuzev čajevca koji ima dokazano antibakterijsko djelovanje), ulja koja lako užegnu (oksidiraju) jer iritiraju kožu, SLS i SLES, poznate alergene poput linaloola, geraniola, eugenola, kamfora) te fototoksične sastojke u dnevnoj njezi (citrusne komponente).

Vezani članci

Napišite komentar

Your email address will not be published.

Pročitao/la sam i slažem se sa općim uvjetima i odredbama.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X

Opći uvjeti i odredbe

Svako korištenje www.skintegra.hr te ostalih internetskih stranica u vlasništvu Creaticon d.o.o. podliježe ispod ispisanim uvjetima korištenja. Dokumente, informacije i sadržaj s web stranice www.skintegra.hr (i/ili drugim internetskim stranicama u vlasništvu Creaticon d.o.o.) zabranjeno je kopirati, osim za osobnu uporabu i druge nekomercijalne svrhe, uz obvezno poštivanje autorskih prava i drugih prava intelektualnog vlasništva (kao i svih ostalih pravnih ograničenja). Svako kopiranje, reprodukcija ili distribucija dokumenata, informacija i sadržaja s ove webstranice dopuštena je isključivo uz izričito odobrenje tvrtke Creaticon d.o.o. POLITIKE PRIVATNOSTI I OPĆI UVJETI trgovačkog društva Creaticon d.o.o. iz Zagreba, Vlaška 73, OIB: 93639002976.

O PRODAJNOM MJESTU

Creaticon d.o.o. Vlaška 73, 10 000 Zagreb OIB: 93639002976 MBS:080904324 Registracija: Trgovački sud Zagrebu, Tt-14/7212-4, Iznos temeljnog kapitala društva: 20.000 kn, u cijelosti uplaćen u novcu. Poslovni račun Zagrebačka Banka d.d., IBAN: HR3823600001102410021 Članovi uprave: Vjekoslav Ratkajec, Jelena Skendžić Kontakt e-mail: info@skintegra.hr Skintegra.hr web stranicu dozvoljeno je koristiti za privatne svrhe bez ikakvih naknada za korištenje, a poštivajući uvjete i pravila upotrebe. Korištenjem skintegra.hr  webshopa (internetske prodavaonice) obvezujete se poštivati navedena pravila i uvjete.

REGISTRACIJA

Kako bi obavili kupnju preko skintegra.hr webshopa, registracija nije obavezna. Ako ne želite svaki puta tijekom kupnje unositi adresu dostave te informacije o sredstvu plaćanja, preporuča se brza registracija. Dovoljno je jednokratno unijeti važeću e-mail adresu, osobne podatke (ime, prezime, adresa, poštanski broj, mjesto, broj telefona) te proizvoljnu lozinku pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Preporučljivo je korištenje kombinacije znakova, odnosno velikih i malih slova. Nakon unosa ovih podataka, registraciju dovršavate klikom na polje "Registracija". Vaš korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se upisivanjem korisničkog imena i lozinke na stranici "Prijava". Za svaku sljedeću kupnju potrebna je samo prijava s korisničkim imenom i lozinkom. U slučaju da ste zaboravili lozinku, na istoj stranici odaberite "Izgubili ste lozinku?". Na ovoj lokaciji ćete ostaviti svoju e-mail adresu s kojom ste se registrirali, i na koju će vam sustav automatski poslati link za resetiranje lozinke. Istu možete kasnije sami promijeniti u postavkama računa.

NARUČIVANJE

Roba se naručuje preko elektronskog obrasca. Webshop je uvijek otvoren za naručivanje i ne postoji radno vrijeme za narudžbe. Narudžbe se obrađuju radnim danom od 10.00 - 16.00h. Kupac treba ispuniti 'Profil s osnovnim podacima' za naplatu i dostavu željenih proizvoda te će elektronskom poštom biti obaviješten o izvršenoj narudžbi. Na proizvod koji želite kupiti kliknite "Dodaj u košaricu". U košarici možete birati količine ili odustati od kupnje. Nakon što ste odabrali željene artikle, kliknite na košaricu i odaberite "Nastavite na blagajnu". Na stranici blagajne popunite vaše podatke, odaberite metodu plaćanja i odaberite "Naručite".  Obavijest o uspješno izvršenoj kupnji stići će na vašu e-mail adresu. Creaticon d.o.o. se obvezuje isporučiti sve naručene proizvode koje u trenutku isporuke ima na zalihama. Ukoliko Creaticon d.o.o. nije u mogućnosti isporučiti bilo koji od naručenih proizvoda, kontaktirati će kupca robe telefonski ili e-mailom. Svi ostali naručeni proizvodi biti će isporučeni.

INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO

Sadržaj www.skintegra.hr internetske prodavaonice je zaštićen i Creaticon d.o.o. ostvaruje jedinstveno pravo na njegovo korištenje. Za svako komercijalno korištenje sadržaja na www.skintegra.hr stranicama morate prethodno kontaktirati e-mail adresu info@skintegra.hr.

Obavijesti u smislu članka 57. Zakona o zaštiti potrošača:

Obavijest o glavnim obilježjima robe koju kupac namjerava kupiti nalazi se uz svaki proizvod, a do detaljnog opisa proizvoda dolazi se odabirom opcije „pročitajte više“. Prodavatelj je trgovačko društvo Creaticon d.o.o. iz Zagreba, Vlaška 73, OIB: 93639002976, info@skintegra.hr, 01/ 4844 339. Informacije o maloprodajnoj cijeni robe nalaze se uz svaki proizvod, a informacije o troškovima prijevoza, dostave ili poštanskih usluga, odnosno o tome da ti troškovi mogu biti naplaćeni, ako ne mogu biti razumno izračunati unaprijed nalaze se opisani u rubrici „Plaćanje i dostava“. Obavijesti o uvjetima plaćanja, uvjetima isporuke robe i vremenu isporuke robe nalaze se u rubrici „Plaćanje i dostava“. Obavijesti o načinu rješavanja potrošačkih pritužbi od strane trgovca nalaze se u rubrici „Povrat i reklamacije“. U rubrici „Povrat i reklamacije“ nalaze se sljedeće obavijesti i dodatna pojašnjenja vezana uz: Prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke stvari u skladu sa relevantnim pozitivnim propisima. Mehanizmi izvansudskog rješavanja sporova su sljedeći: U slučaju spora između potrošača i trgovca, može se podnijeti prijava Sudu časti Hrvatske gospodarske komore, Sudu časti Hrvatske obrtničke komore ili prijedlog za mirenje pri centrima za mirenje. Postupak pred sudovima časti provodi se sukladno Pravilniku o Sudu časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Pravilniku Suda časti pri Hrvatskoj obrtničkoj komori kojima se propisuje da su članovi vijeća tih sudova, osim nezavisnih pravnih stručnjaka i predstavnika trgovaca, i predstavnici potrošača. Mirenje pred centrima za mirenje provodi se sukladno odredbama Zakona o mirenju, te sukladno Pravilniku o mirenju centra za mirenje.

OPĆE ODREDBE

 1. Trgovačko društvo Creaticon d.o.o. iz Zagreba (u nastavku: Creaticon) voditelj je obrade osobnih podataka te ono u smislu Opće uredbe o zaštiti podataka određuje svrhe i sredstva obrade osobnih podataka u okviru i za potrebe svojeg poslovanja i pravnog djelovanja.
 2. Creaticon posebnu pažnju posvećuje tome da osobni podaci budu obrađivani u skladu sa temeljnim načelima iz Poglavlja II Opće uredbe o zaštiti podataka, a prije svega osigurava zakonitu, poštenu i transparentnu obradu osobnih podataka primjerenih, relevantnih i ograničenih na ono što je nužno i u odnosu na svrhe u koje se podaci obrađuju.
 3. Creaticon u pravilu ne obrađuje osobne podatke osoba mlađih od 18 godina. Iznimno, u skladu s odredbama članka 8. Opće uredbe o zaštiti podataka mogu se obraditi podaci osobe koja je navršila 16 godina dok je za sve ostale slučajeve (osoba mlađih od 16 godina) potreban izričit pristanak zakonskog skrbnika djeteta koja činjenica pak mora biti utvrđena na jasan i nedvojben način sukladno odredbi članka 8. stavka 2. Opće uredbe o zaštiti podataka.
 4. Creaticon ne obrađuje osobne podatke koji otkrivaju rasno ili etničko podrijetlo, politička mišljenja, vjerska ili druga uvjerenja, članstvo u sindikatu, genetske ni biometrijske podatke u svrhu jedinstvene identifikacije pojedinca kao niti podatke o spolnom životu i seksualnoj orijentaciji pojedinaca.
 5. Službenik za zaštitu podataka je Pavao Krmpotić, odvjetnik iz Zagreba, Prilaz Gjure Deželića 16, info@odvjetnik-krmpotic.com

SIGURNOST OSOBNIH PODATAKA I POUZDANOST SUSTAVA

 1. Creaticon provodi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere za omogućavanje učinkovite primjene načela zaštite podataka, kao što je smanjenje količine podataka te uključenje zaštitnih mjera u obradu kojima se osigurava da integriranim načinom budu obrađeni samo osobni podaci koji su nužni za svaku posebnu svrhu obrade. To se očituje i na način da se posebna pažnja posvećuje pitanjima količine prikupljenih osobnih podataka, opsega njihove obrade, razdoblja pohrane i njihove dostupnosti.
 2. Uzimajući u obzir najnovija dostignuća, troškove provedbe te prirodu, opseg, kontekst i svrhe obrade, kao i rizik različitih razina vjerojatnosti i ozbiljnosti za prava i slobode pojedinaca, Creaticon provodi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti s obzirom na rizik. To se prije svega ostvaruje kontinuiranim praćenjem pohranjenih osobnih podataka, obradom samo u najnužnijem opsegu i čuvanjem osobnih podataka samo koliko je nužno da bi se ostvarila svrha obrade.

PRAVA ISPITANIKA – OSOBA NA KOJE SE ODNOSE OSOBNI PODACI

 1. U trenutku kada Creaticon na bilo koji način želi prikupiti osobne podatke o tome se prethodno obavještava ispitanik na kojeg se ti podaci odnose te ga se upoznaje sa svim detaljima i njegovim pravima koja se prava detaljno opisuju u nastavku pod točkama 9-16.

Transparentnost

 1. Voditelj obrade poduzima odgovarajuće mjere kako bi se ispitaniku pružile sve potrebne i propisane informacije te omogućila komunikacija svih njegovih prava u vezi s obradom osobnih podataka u sažetom, transparentnom, razumljivom i lako dostupnom obliku, uz uporabu jasnog i jednostavnog jezika.

Pravo na pristup podacima

 1. Ispitanik ima pravo dobiti od voditelja obrade potvrdu obrađuju li se osobni podaci koji se odnose na njega te ako se takvi osobni podaci obrađuju, pristup osobnim podacima i sljedećim informacijama: svrsi obrade, kategorijama osobnih podataka o kojima je riječ, primateljima ili kategorijama primatelja kojima su osobni podaci otkriveni ili će im biti otkriveni, osobito primateljima u trećim zemljama ili međunarodnim organizacijama, ako je to moguće, predviđenom razdoblju u kojem će osobni podaci biti pohranjeni ili, ako to nije moguće, kriterijima korištenima za utvrđivanje tog razdoblja, postojanju prava da se od voditelja obrade zatraži ispravak ili brisanje osobnih podataka ili ograničavanje obrade osobnih podataka koji se odnose na ispitanika ili prava na prigovor na takvu obradu, pravu na podnošenje pritužbe nadzornom tijelu, ako se osobni podaci ne prikupljaju od ispitanika, svakoj dostupnoj informaciji o njihovu izvoru, postojanju automatiziranog donošenja odluka, što uključuje izradu profila te u tim slučajevima smislenim informacijama o tome o kojoj je logici riječ, kao i važnosti i predviđenim posljedicama takve obrade za ispitanika.Ako se osobni podaci prenose u treću zemlju ili međunarodnu organizaciju, ispitanik ima pravo biti informiran o odgovarajućim zaštitnim mjerama.Voditelj obrade osigurava kopiju osobnih podataka koji se obrađuju. Za sve dodatne kopije koje zatraži ispitanik voditelj obrade može naplatiti razumnu naknadu na temelju administrativnih troškova. Ako ispitanik podnese zahtjev elektroničkim putem te osim ako ispitanik zatraži drukčije, informacije se pružaju u uobičajenom elektroničkom obliku. 

Pravo na ispravak

 1. Ispitanik ima pravo bez nepotrebnog odgađanja ishoditi od voditelja obrade ispravak netočnih osobnih podataka koji se na njega odnose. Uzimajući u obzir svrhe obrade, ispitanik ima pravo dopuniti nepotpune osobne podatke, među ostalim i davanjem dodatne izjave. 

Pravo na zaborav

 1. Ispitanik ima pravo od voditelja obrade ishoditi brisanje osobnih podataka koji se na njega odnose bez nepotrebnog odgađanja te voditelj obrade ima obvezu obrisati osobne podatke bez nepotrebnog odgađanja ako osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni, ispitanik povuče privolu na kojoj se obrada temelji a ne postoji druga pravna osnova za obradu, ispitanik uloži prigovor na obradu u tom smislu, ako su osobni podaci nezakonito obrađeni, ako se osobni podaci moraju brisati radi poštovanja pravne obveze iz prava Unije ili prava države članice kojem podliježe voditelj obrade, osobni podaci prikupljeni su u vezi s ponudom usluga informacijskog društva izravno djetetu.Ako je voditelj obrade javno objavio osobne podatke, a dužan je obrisati ih, uzimajući u obzir dostupnu tehnologiju i trošak provedbe, voditelj obrade poduzima razumne mjere, uključujući tehničke mjere, kako bi informirao voditelje obrade koji obrađuju osobne podatke da je ispitanik zatražio od tih voditelja obrade da izbrišu sve poveznice do njih ili kopiju ili rekonstrukciju tih osobnih podataka.

Pravo na ograničenje obrade

 1. Ispitanik ima pravo od voditelja obrade ishoditi ograničenje obrade ako ispitanik osporava točnost osobnih podataka, na razdoblje kojim se voditelju obrade omogućuje provjera točnosti osobnih podataka, ako je obrada nezakonita i ispitanik se protivi brisanju osobnih podataka te umjesto toga traži ograničenje njihove uporabe, ako voditelj obrade više ne treba osobne podatke za potrebe obrade, ali ih ispitanik traži radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva, ako je ispitanik uložio prigovor na obradu očekujući potvrdu nadilaze li legitimni razlozi voditelja obrade razloge ispitanika.Ako je obrada ograničena takvi osobni podaci smiju se obrađivati samo uz privolu ispitanika, uz iznimku pohrane, ili za postavljanje, ostvarivanje ili obranu pravnih zahtjeva ili zaštitu prava druge fizičke ili pravne osobe ili zbog važnog javnog interesa Unije ili države članice.Ispitanika koji je ishodio ograničenje obrade, voditelj obrade izvješćuje prije nego što ograničenje obrade bude ukinuto.

Pravo na prenosivost

 1. Ispitanik ima pravo zaprimiti osobne podatke koji se odnose na njega, a koje je pružio voditelju obrade u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu te ima pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade bez ometanja od strane voditelja obrade kojem su osobni podaci pruženi, ako se obrada temelji na privoli ili na ugovoru te ako se obrada provodi automatiziranim putem.Ispitanik ima pravo na izravni prijenos od jednog voditelja obrade drugome ako je to tehnički izvedivo.

Pravo na prigovor

 1. Ispitanik ima pravo u svakom trenutku uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na njega. Voditelj obrade više ne smije obrađivati osobne podatke osim ako voditelj obrade dokaže da postoje uvjerljivi legitimni razlozi za obradu koji nadilaze interese, prava i slobode ispitanika ili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva.Ako se osobni podaci obrađuju za potrebe izravnog marketinga, ispitanik u svakom trenutku ima pravo uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na njega za potrebe takvog marketinga, što uključuje izradu profila u mjeri koja je povezana s takvim izravnim marketingom. Ako se ispitanik protivi obradi za potrebe izravnog marketinga, osobni podaci više se ne smiju obrađivati u takve svrhe.Najkasnije u trenutku prve komunikacije s ispitanikom, ispitaniku se izričito mora skrenuti pozornost na pravo na prigovor te se to mora učiniti na jasan način i odvojeno od bilo koje druge informacije.

Pravo protiviti se profiliranju

 1. Ispitanik ima pravo da se na njega ne odnosi odluka koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi, uključujući izradu profila, koja proizvodi pravne učinke koji se na njega odnose ili na sličan način značajno na njega utječu. Navedeno se ne odnosi na slučajeve kada je odluka potrebna za sklapanje ili izvršenje ugovora između ispitanika i voditelja obrade podataka, dopuštena pravom Unije ili pravom države članice kojem podliježe voditelj obrade te koje također propisuje odgovarajuće mjere zaštite prava i sloboda te legitimnih interesa ispitanika ili temeljena na izričitoj privoli ispitanika.Voditelj obrade provodi odgovarajuće mjere zaštite prava i sloboda te legitimnih interesa ispitanika, prava na ljudsku intervenciju voditelja obrade, prava izražavanja vlastitog stajališta te prava na osporavanje odluke.

POSEBNE ODREDBE VEZANE UZ WWW.SKINTEGRA.HR

 1. Creaticon je vlasnik domene skintegra.hr te je odgovoran za sadržaj objavljen na njoj kao i za njezin rad općenito. Korištenjem stranice www.skintegra.hr automatski se prikupljaju određeni osobni podaci putem web tehnologija. Primarna svrha prikupljanja osobnih podataka na stranici www.skintegra.hrje omogućiti korisniku sigurno i učinkovito iskustvo te pružiti usluge i svojstva koja bolje ispunjavaju korisnikove potrebe i zahtjeve.
 2. Creaticon na stranici skintegra.hr koristi tzv. “cookie” tehnologiju kako bi se unaprijedila kvaliteta korištenja i prikupili podaci za statističko izvješćivanje o internetskoj stranici. Cookie tehnologija ne pohranjuje individualnu e-mail adresu niti bilo kakve osobne podatke o korisniku. Cookie predstavlja malu jedinica informacija poslanih s internetske stranice koju preglednik računala korisnika pohranjuje na korisnički tvrdi disk. Ona sadrži informacije koje mogu zatrebati stranici www.skintegra.hr kako bi personalizirala korisničko iskustvo (npr. rotiranje slika na početnoj stranici skintegra.hr) te prikupila statističke podatke o internetskoj stranici, kao što su stranice koje se posjećuju, što se preuzima s njih, naziv domene davatelja pristupa internetu te državu iz koje dolaze korisnici odnosno posjetitelji, kao i adrese stranica koje se posjećuju odmah prije ili nakon posjeta stranici www.skintegra.hr. Niti jedan podatak od navedenih ne povezuje se s osobom korisnika osobno već se mjeri samo u skupnom obliku, kao skupni podatak.Unatoč tome, a radi maksimalne zaštite i sigurnosti, ako korisnik tako želi, može pretraživati i koristiti stranicu www.skintegra.hr i bez „cookie“ tehnologije, konfiguriranjem svojeg Internetskog preglednika na način da isti odbaci sve cookiese ili uz prethodnu obavijesti kad se određeni cookie postavlja.
 3. Creaticon koristi tzv. “web beacons” (internetske oznake) sa svrhom oglašavanja, jačanja e-mail oglašavanja i evidencije uporabe skintegra.hr stranice. Koriste se treće strane za upravljanje s “web beacons” i podacima koji su tim putem prikupljeni. Web beacons ne pohranjuju pojedinačne e-mail adrese korisnika stranice www.skintegra.hr niti bilo kakve osobne informacije.Web beacons (čisti GIF-ovi) nevidljive su datoteke na internetskim stranicama koje korisnik posjeti, ona komunicira sa računalom korisnika stranice www.skintegra.hr kako bi se odredilo, između ostalog, je li već taj korisnik bio na toj stranici prije ili je li  pogledao određeni oglas.www.skintegra.hr može prikupljati IP adrese sa svrhom upravljanja sustavima, dijagnoze problema s poslužiteljem i prikupljanja skupnih informacija (kao na primjer koliko se posjetitelja prijavilo na skintegra.hr). Kad korisnik posjeti određenu internetsku stranicu na www.skintegra.hr poslužitelji bilježe IP adresu korisnika. IP adresa je broj koji se automatski dodjeljuje računalu kojim se korisnik koristiti internetom.
 4. Pri plaćanju na web trgovini koristi se CorvusPay– napredni sustav za siguran prihvat platnih kartica putem interneta. CorvusPay osigurava potpunu tajnost kartičnih podataka već od trenutka kada ih se upiše u CorvusPay platni formular. Platni podaci prosljeđuju se šifrirano od korisničkog web preglednika do banke koja je izdala karticu.Creaticonova trgovina nikada ne dolazi u kontakt s cjelovitim podacima o korisničkoj platnoj kartici. Također, podaci su nedostupni čak i djelatnicima CorvusPay sustava. Izolirana jezgra samostalno prenosi i upravlja osjetljivim podacima, čuvajući ih pri tom potpuno sigurnima. Formular za upis platnih podataka osiguran je SSL transportnom šifrom najveće pouzdanosti. Svi skladišteni podaci dodatno su zaštićeni šifriranjem, korištenjem kriptografskog uređaja certificiranog prema FIPS 140-2 Level 3 standardu. CorvusPay zadovoljava sve zahtjeve vezane uz sigurnost on-line plaćanja propisane od strane vodećih kartičnih brandova, odnosno posluje sukladno normi – PCI DSS Level 1 – najviši sigurnosni standard industrije platnih kartica. Pri plaćanju karticama uvrštenim u 3-D Secure program banka korisnika uz valjanost same kartice dodatno potvrđuje i identitet korisnika pomoću tokena ili lozinke.Corvus Info d.o.o. sve prikupljene informacije smatra bankovnom tajnom i tretira ih u skladu s tim. Informacije se koriste isključivo u svrhe za koje su namijenjene. Osobni podaci u potpunosti su sigurni, a njihova privatnost zajamčena je najmodernijim zaštitnim mehanizmima. Prikupljaju se samo podaci nužni za obavljanje posla sukladno propisanim zahtjevnim procedurama za on-line plaćanje. Sigurnosne kontrole i operativne procedure primijenjene na Creaticonovu infrastrukturu osiguravaju trenutnu pouzdanost CorvusPay sustava. Uz to održavanjem stroge kontrole pristupa, redovitim praćenjem sigurnosti i dubinskim provjerama za sprječavanje ranjivosti mreže te planskim provođenjem odredbi o informacijskoj sigurnosti trajno održavaju i unaprjeđuju stupanj sigurnosti sustava zaštitom kartičnih podataka korisnika.
 1. Dodatne mjere zaštite osobnih podataka koje Creaticon koristi su enkriptirana veza sa web stranicom, Aksimet i CAPTCHA provjera za sprječavanje neželjene pošte i enkriptirana komunikacija sa mail poslužiteljem.

SIGURNOSNI PROGRAMI