Kontraceptivna terapija akni

Kod hormonalnog disbalansa kod žena koji se manifestira pogoršanjem stanja kože u vidu akni i komedona, jedna od medicinskih terapija za kojom se poseže u cilju smanjenja simptoma svakako su kontraceptivi. Kako terapija kontracepcijom zapravo djeluje na redukciju neželjenih promjena na koži te u kojim se slučajevima treba izbjegavati zbog kontraindikacija, piše naša suradnica, dr. med. Ana Vrbanović.

Akne nastaju u području dlake i lojne žlijezde. Razlikujemo ne-upalne lezije (otvoreni i zatvoreni komedoni), upalne lezije (papule, pustule i noduli) i ožiljkavanje. U čak 85% slučajeva javljaju se tijekom adolescencijeno, no mogu i kasnije. Uzrokuju značajni morbiditet koji je povezan sa zaostalim ožiljcima i psihološkim problemima. Česta nuspojava toga su depresija i anksioznost, što negativno utječe na kvalitetu života.

Četiri su glavna uzroka nastajanja akni: oštećenje folikularne keratinizacije što dovodi do komedona; pojačano lučenje sebuma radi androgena; Propionibacterium acnes; i kompleksni upalni mehanizmi od strane imunološkog sustava. Genetika, prehrana uključujući čokoladu, pušenje i okluzivna kozmetika također pridonose patogenezi akna. Androgeni često imaju važnu ulogu kod odraslih žena, pogotovo u kontekstu hiperandrogenizma u sklopu sindroma policističnih jajnika.

Pojavljuju se u bilo koje doba s raznim stupnjevima težine, najčešće na donjoj trećini lica (brada i čeljust). Perzistentne akne smatraju se one koje iz adolescencije zaostaju u odrasloj dobi. Žene sa znakovima hiperandrogenizma poput pretjeranog rasta dlaka (hirzutizam) i neregularnih menstruacija trebale bi se pregledati da se isključi neki endokrinološki poremećaj, npr. sindrom policističnih jajnika.  Evaluacija pacijenta s aknama trebala bi uključivati opsežnu anamnezu i fizikalni pregled. U obzir se trebaju uzeti lijekovi i suplementi koje osoba uzima, navike poput pušenja ili korištenja droga, menstruacijski status te terapiju koja se trenutno uzima za akne.

Kombinirana oralna kontracepcija (OC) jedna je od metoda liječenja akni. Osim od strane ginekologa, preporučuje se i od strane dermatologa. Androgeni hormoni stimuliraju lojne žlijezde na lučenje sebuma, stoga terapija koja djeluje na androgene, poput kombinirane oralne terapije, može biti korisna u liječenju akni.

Sve kombinirane oralne kontracepcije imaju mogućnost poboljšati stanje akni i hirzutizma. One suprimiraju proizvodnju androgena i povećavaju globuline koji vežu hormone. Točnije, estrogen pomaže u suzbijanju aktivnosti lojnih žlijezda i smanjuje sintezu androgena; nasuprot tome, progesteron, ako se koristi sam, može pogoršati akne. OC zaključno dovodi do smanjenja slobodnog androgena u krvi čime se smanjuju njegove nuspojave. Globulini koji vežu hormone proizvode se u jetri pa ne-oralne hormonalne metode poput vaginalnog kontracepcijskog prstena ili kontracepcijski flasteri zaobilaze jetru. To dovodi do smanjene proizvodnje globulina pa takva vrsta hormonske terapije ima manji efekt na androgene simptome. Oralna terapija putem krvi prolazi kroz jetru i djeluje na sintezu globulina. Kombinirana oralna kontracepcija uključuje kombinaciju progestina i estrogena. Istraživanja su pokazala da OC smanjuje ne-inflamatorne i inflamatorne akne na području lica.

I ova terapija ima određene rizike i nuspojave. Prilikom popisivanja oralne kontracepcije, pacijenti bi trebali biti pregledani radi kontraindikacija. Pacijenti s aknama koji bi mogli profitirati od ovakve terapije su: žene koje imaju kliničke znakove hiperandrogenizma, sindrom policističnih jajnika, akne koje se javljaju u odrasloj dobi, žene kojima akne izbijaju u predmenstrualno doba i žene koje nisu reagirale na druge konvencionalne terapije. Također, žene kod kojih se uzima u obzir započinjanje terapije izotretinoinom, preporučuje se prvo početi liječenje OC, osobito kod onih fertilne dobi radi njegovih teratogenih svojstava. Osim što pomažu u liječenju akni, istraživanja pokazuju da OC smanjuje rizik od raka endometrija za 50% (1) te rizik raka jajnika za 40 do 80% (2)Oni koji nisu kandidati za kombiniranu oralnu kontracepciju su žene koje imaju u obiteljskoj anamnezi cerebrovaskularne bolesti, bolesti koronarnih arterija, zatajenje srca, tromboembolijske bolesti, sistemski lupus, nefritis ili antifosfolipidni sindrom.

Dermatolozi bi trebali biti upoznati s različitim kontracepcijskim preparatima te s njihovom učinkovitosti u liječenju akni. Postoje razne kombinacije hormona pa ako pacijenticama ne odgovara jedna kombinacija, uvijek mogu isprobati neku drugu (naravno, ukoliko razlog nije jedna od nuspojava koje kontraindiciraju nastavak liječenja ovom vrstom terapije). Uz temeljito razumijevanje ovih lijekova te potencijalnih rizika, hormonska terapija može biti propisana sigurno i učinkovito ženama s aknama. Progesteronska terapija sama ne bi trebala biti terapija izbora kod žena koje imaju akne ili hirzutizam.

  1. Schlesselman JJ: Risk of endometrial cancer in relation to use of combined oral contraceptives. A practitioner’s guide to meta-analysis. Hum Reprod 12:1851-1863, 1997 31.
  2. Hankinson SE, Colditz GA, Hunter DJ, et al: A quantitative assessment of oral contraceptive use and risk of ovarian cancer. Obstet Gynecol 80:708-714, 1992