U kakvom je stanju vaša koža?

Kada govorimo o tipovima kože, raspoznajemo četiri osnovna tipa: suhu, masnu, normalnu i mješovitu kožu. Stvarne potrebe pojedinog tipa kože nadilaze ovakvu klasifikaciju, stoga je za pravilnu dijagnostiku i odabir odgovarajućih proizvoda potrebno uzeti u obzir i eventualno stanje ili stanja kože. Neovisno o tipu, svaka koža može biti dehidrirana, osjetljiva i hiperreaktivna. Čak i kombinacija svega navedenog. Kada razmišljamo o koži na takav način, postaje jasna potreba za kompleksnijim pristupom njezi kože. Razlika između tipova i stanja kože je u tome da je na stanja moguće utjecati te mogu biti promijenjiva, a ovise o više faktora koje ćemo u ovom tekstu objasniti.

1. Dehidriranost kože karakterizira površinska ljuskavost i zategnutost, popraćena dehidracijskim linijama i borama. Kod ozbiljnijih oblika dehidrirane kože može se javiti i pojačano ljuštenje i perutanje. Do dehidracije dolazi transepidermalnim gubitkom vlage koji je uzrokovan isušivanjem hidrolipidne barijere kože. Kožu možemo isušiti nepravilnim čišćenjem, umivanjem gelovima s isušujućim sastojcima i tvrdom vodom punom kamenca, ali i pretjeranom eksfolijacijom, čime uklanjamo površinski zaštitni sloj kože. Dehidrirana koža koja istovremeno nije suha može se pojačano dubinski mastiti u pokušaju da nadoknadi vlagu, ali taj sebum stoji na površini kože i ne eliminira osjećaj zategnutosti i neugode. Dehidrirana masna koža mora izbjegavati mehaničko isušivanje i opskrbiti se vlagom kako bi izbalansirala hidrolipidnu barijeru. Osim toga, dehidracija je česta pojava kod zrelije kože, budući da koža s godinama gubi sposobnost zadržavanja vlage i često izgleda neprirodno zategnuto te popraćeno dehidracijskim linijama. Kožu možemo opskrbiti potrebnom razinom vlage koristeći humektanse, odnosno ovlaživače poput hijaluronske kiseline, glicerola, pantenola, cinka PCA, sorbitola, xylitola itd. Humektansi su sastojci u proizvodima za hidrataciju koji privlače i vežu vodu za stanice kože, te tako održavaju vlažnost te spriječavaju transepidermalni gubitak vlage. Hijaluronska kiselina je idealan humektans za sve tipove kože, jer samo jedan gram ovog sastojka može prihvatiti čak do šest litara vode. Uz humektanse, kod dehidrirane kože se preporuča upotreba nježnih eksfolijanata na bazi AHA kiselina koji pomažu ukloniti mrtve stanice kože, čineći ju glađom i spremnijom za apsorpciju humektansa.

2. Drugo stanje kože koje je važno uzeti u obzir prilikom odabira adekvatne njege je osjetljivost, odnosno razina prirodne rezistencije kože. Rezistentna koža ima svojstvo zaštite barijere kože od alergena i okolišnih iritansa te je takva koža manje sklona aknama, upalnim procesima i općem crvenilu. Za razliku od rezistentne kože, sve je učestaliji problem osjetljive kože, odnosno kože s komprimitiranom funkcijom barijere, s kojim se u najvećem broju susreću osobe s tankom kožom. Zbog toga što je koža tanka, krvne žile i završeci živaca se nalaze puno bliže površini kože. To objašnjava razlog zašto je osjetljiva koža sklonija iritacijama i crvenilu. Iritansi lakše prodiru u epidermis na koži koja ima komprimitiranu funkciju barijere, uzrokujući upalni proces kojeg karakteriziraju crvenilo, peckanje i osjećaj svrbeža. Glavni čimbenici koji doprinose osjetljivosti su neadekvatni kozmetički proizvodi, eksterni čimbenici poput UV zračenja, zagađenja, smoga, dima cigarete i nezdravih navika te oštećena hidrolipidna barijera kože. Osjetljivu kožu možemo podijeliti u četiri podtipa: podtip koji razvija akne (s tendencijom prema komedonima i aknama); podtip koji razvija rozaceju (s tendencijom prema crvenilu lica popraćenom proširenim kapilaricama i papulopustularnim promjenama); podtip koji razvija reaktivnost (karakteriziran osjećajem peckanja i prolaznim eritemom), te podtip koji razvija alergiju (karakteriziran izraženim eritemom, svrbežom i ljuskanjem). Svim je ovim podtipovima zajednički upalni odgovor kože te se terapija provodi u skladu s time.

3. Hiperreaktivnost kože je stečena osjetljivost koju karakterizira izrazita senzitivnost i zbog koje koža teško, ako uopće, podnosi većinu kozmetičkih preparata. Upalni odgovor kože je kompleksan problem s brojnim etiologijama koje je potrebno ciljano i specifično adresirati. Prilikom odabira topičkih proizvoda kod kože s kompromitiranom barijernom funkcijom važno je izbjegavati iritanse; parfeme, eterična ulja, deklarirane alergene poput kamfora, citrala, geraniola, eugenola i druge mirisne komponente, propylen glycol i SLS/SLES, a inkorporirati umirujuće sastojke s dokazanim protuupalnim djelovanjem poput aloa vere, ekstrakta zobi, ekstrakta krastavca, niacinamida, salicilne kiseline, cinka PCA, kamilice itd.