Učestala pitanja o kozmetici i njezi kože

Ponekad znamo puno o kozmetici, no onda “zapnemo” na najbanalnijim pitanjima. Mi to savršeno dobro razumijemo. Ovo su odgovori na najučestalija pitanja koja smo prikupili kroz godine rada u kozmetičkoj industriji.

Zašto je bitno znati sastav proizvoda?

Znanje čitanja sastava fantastična je investicija u vlastito zdravlje i ljepotu te velika potreba današnjice jer smo, jednostavno rečeno, prezasićeni morem proizvoda koji nas pokušavaju zavesti preuveličanim tvrdnjama i lijepim ambalažama. Nažalost, kozmetika još uvijek nije idealno regulirana u očima zakona što proizvođačima ostavlja puno prostora za manipulaciju potencijalnim konzumentima. Jedino mjesto na ambalaži koje proizvođača zakonski čvrsto obvezuje na očitovanje o sirovinskoj kompoziciji proizvoda je upravo popis sastojaka ili INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).

Ovdje nema prostora za manipulaciju i izvrtanje činjenica, i jedino iz ovog popisa možemo uistinu spoznati što se sve nalazi u proizvodu. Koristeći proizvode kompanija koje njeguju ideju transparentnosti i etičnosti prema korisniku i okolišu ne činimo dobro samo sebi i svojoj koži, već dajemo i eksplicitnu podršku novome valu u kozmetičkoj industriji koji na prvo mjesto stavlja korisničko iskustvo i podiže ljestvicu kvalitete svim nadolazećim kompanijama. To su vrijednosti koje želimo promovirati na Skintegrinoj webstranici, kao i vlastitim proizvodima koji praktično primjenjuju sva recentna znanja.

Kako mogu naučiti više o sastojcima?

Na Skintegrinoj web stranici postoji puno informacija o sastojcima koje koristimo u našim proizvodima. Sve aktivne sastojke koje koristimo u proizvodima možete pronaći OVDJE.

Osim toga, svaki dermatološki problem koji je moguće tretirati topičkim pripravcima opisujemo kroz prizmu preporučenih tretmana, od sastojaka do finalne rutine njege lica. Sastojke koje pronalazimo u kozmetici možemo podijeliti na desetak osnovnih grupacija po funkcionalnosti poput humektansa ili ovlaživača, emolijensa, antioksidansa, konzervansa i slično (više o njima saznajte OVDJE).

Svi naši proizvodi obogaćeni su obiljem kvalitetnih sastojaka koje jednog po jednog seciramo po funkciji kako bismo osigurali potpuno transparentnost prema kupcima. Osim toga, za svaki je proizvod eksplicitno naglašeno je li pogodan za trudnice, je li cruelty free i veganski.

Dodatno, preporučujemo da pročitate naš tekst o SKINTEGRA TIPOLOGIJI KOŽE i tako saznate točno kojim sastojcima možete tretirati specifične probleme vlastite kože.

Kako tretirati akne?

Akne mogu biti komedonalne ili upalne. Ukoliko se radi o komedonalnim aknama, njih na licu pronalazimo u obliku crnih točkica (mitesera) i malih izdignutih papula u boji kože koje vremenom prerastaju u upalnu aknu. Upalne akne su crvene, inficirane promjene na površini kože koje mogu varirati od malih i brzo prolaznih lezija do velikih, nodularnih i cističnih promjena. Akne nastaju zbog dijetetskih, hormonalnih i genetski uvjetovanih poremećaja funkcije folikula dlake. Više o etiologiji razvoja akne saznajte OVDJE.

Genetska predispozicija igra veliku ulogu i osnovni je čimbenik koji određuje koliko će snažno naša koža reagirati na hormonalne fluktuacije, odnosno koliko će preuzeti funkciju ekskretornog organa u probavi hrane poput mliječnih proizvoda, rafiniranih ugljikohidrata i joda.

Tretman akni svodi se na popravljanje funkcije folikula ili dlačnog kanala u kojem prvo nastaje začepljena pora, a onda i upala. Saveznici kože sklone aknama svakako su antioksidansi, razni oblici kemijskih pilinga (a posebno salicilna kiselina), niacinamid, cink PCA, ekstrakt sladića i zelenog čaja te svi reparativni i regenerativni sastojci poput vitamina E, alantoina, d-pantenola i bisabolola. Razlog za to je taj što je akna upalna bolest kože s narušenom funkcijom hidrolipidne barijere i narušenom funkcijom izvoda viška sebuma i odumrlih stanica iz dlačnog kanala. Kombinirani pristup niacinamida ujutro i salicilne kiseline navečer daje najbolje rezultate dugoročno, pogotovo na koži koja je uz akne mješovitog do masnog tipa. Iz tog razloga masnoj koži sklonoj aknama posebno preporučujemo proizvode Clarion (eksfolijant) i Tria Light (gel krema dostupna na jesen), no apsolutno svi Skintegrini proizvodi formulirani su bez komedogenih i iritativnih sastojaka te niti jedan ne bi smio sam po sebi pogoršati akne.

Kako tretirati proširene pore?

Proširene pore nastaju iz dva moguća razloga. Prvi ima veze s masnom kožom, i radi se o mehaničkom pritisku na pore da otpuštaju što više sebuma čime one vremenom postaju sve veće. Drugi ima veze sa starenjem kože i propadanjem kolagena, čime se površinsko tkivo (epidermis) opušta i pore vizualno izgledaju veće. U oba ova slučaja rješenje se nalazi u primjeni eksfolijnta na bazi AHA i BHA kiselina (ovisno o tipu kože) ili proizvoda na bazi retinoične kiseline te obaveznog svakodnevnog SPF-a. Proširene pore normalna su pojava, genetski determinirana i kod nekih tipova kože neizbježna, a njihov se izgled nikada ne može potpuno izbrisati već samo značajno umanjiti.

Kako tretirati bore?

Kao i pore, bore su još jedna teksturalna promjena kože koja je potpuno normalna i prirodna, no problem nastaje kad se na licu počnu javljati prerano dajući mu ostarjeli izgled koji nije u skladu s našom kronološkom dobi. Najbolje rješenje za bore je adekvatna prevencija jer je jednom nastalu boru teško, odnosno najčešće nemoguće potpuno izbrisati. Anti age je efikasan jedino kad ga prakticiramo na vrijeme, i stoga za inkorporiranje kvalitetnih sastojaka nikada nije prerano. Čekati pojavu bora da bi se na njih djelovalo jedna je od najvećih zabluda kozmetičke industrije, i u rangu s idejom da trebamo čekati razvoj ožiljaka da bismo liječili akne.

Srećom, postoje brojne biološki aktivni sastojci kao što su peptidi, antioksidansi te biljni ekstrakti s dokazanim djelovanjem na strukturu i teksturu kože te derivati vitamina A koji imaju dokazani preventivni i blago reparativni učinak na bore. Osim retinoida, od aktivnih tvari raspoloživih u kozmetici posebno je bitno istaknuti povoljno djelovanje koenzima Q10, topikalnog vitamina C u koncentracijama višim od 5%, vitamina E, peptida, glukonolaktona (PHA), polifenola zelenog čaja i fukozom bogatih polisaharida. Više o nastanku bora i starenju kože pročitajte OVDJE.

Kako tretirati dispigmentacije?

Dispigmentacije nisu pojava jedinstvene etiologije na koži, te ih ne treba sve tretirati na posve jednak način. Razlikujemo postupalne crvene makule (ružičaste do ljubičaste mrljice koje najčešće zaostaju iza akni i ranica na svijetlim tipovima kože); postupale hiperpigmentacije (smeđe promjene na tamnijim fenotipovima kože koje također zaostaju nakon upalnih procesa) i melazmu (svijetle do tamnosmeđe mrlje veće površine koje uglavnom nastaju uslijed hormonalnih fluktuacija, i to najčešće u žena reproduktivne dobi).

Kod postupalnih hiperpigmentacija i melazme, potrebno je inhibirati tirozinazu protiv koje su najučinkovitiji hidrokinon, vitamin C, kojična kiselina, niacinamid, arbutin te ekstrakt duda i sladića. Osim njih, eksfolirajući agensi poput glikolne i salicilne kiseline djelotvorni su u poticanju ljuštenja problematičnih keratinocita. Izbjegavanje UV zračenja je obvezno.

Za postupalni eritem (crvene makule) najbolji je lijek izbjegavanje proizvoda koji potiču iritaciju kože. Vremenom ove pigmente promjene prolaze same od sebe, a brzina prolaska promjena ovisi o dubini upale koja je tu promjenu uzrokovala, te rangira od svega nekoliko dana do čak nekoliko godina.

Kako prepoznati proces čišćenja kože naspram pogoršanja kože?

Kad uvodimo aktivne sastojke koje prije nismo koristili u rutini njege nepravilnostima sklonog lica (poput sastojaka iz skupine retinoida te AHA i BHA proizvode), karakteristično je da koža u nekim slučajevima reagira početnim pogoršanjem prije nego se stanje popravi. Bitno je naglasiti da se to događa ISKLJUČIVO s proizvodima koje potiču staničnu obnovu, odnosno s proizvodima koji ubrzavaju proces pražnjenja pore od zaostalih odumrlih stanica, i ljuštenje površinskih epidermalnih stanica (deskvamaciju). To su upravo iznad navedeni preparati: retinoidi, glikolna, salicilna, mliječna, azaleična i druge kiseline.

Početno pogoršanje koje zamjećujemo zapravo je rezultat čišćenja kože jer se sve nepravilnosti iz dermisa najednom ubrzano izbacuju kroz površinski sloj kože. Upala folikula (tj. početni stadij razvoja akne) uvijek počinje u dubljim slojevima kože, odnosno pri dnu pore, te je lako moguće da prvih mjesec dana koža na tretman reagira naglim pogoršanjem. Govorimo o mjesec dana jer 28 dana traje ciklus stanične obnove. Nakon tog perioda, očekivana je normalizirana funkcija kože i drastično smanjenje nepravilnosti.

Ovaj se proces ne bi smio događati s tonicima, kremama, serumima i drugim emulzijama koji nisu dizajnirani da djeluju na staničnu deskvamaciju. Drugi očiti znak da nam proizvod jednostavno ne odgovara je pojačano javljanje novih nepravilnosti na mjestima gdje ih inače ne dobivamo. Nekoliko malih prištića na čelu koje je inače čisto može biti znak procesa čišćenja kože. No, deset novih dubokih akni na čelu koje je inače čisto može biti alarm da nam proizvod jednostavno ne dogovara (pod uvjetom da akne nisu potencijalno izazvane promjenom prehrane ili hormonima, npr. u PMS-u).

Akne uslijed korištenja nove kreme ili seruma mogu biti znak komedogenosti proizvoda što znači da nam neki sastojak u proizvodu, ili interakcija više sastojaka u jednom ili više proizvoda, nepovoljno djeluje na zagušenost pora sadržajem koji nanosimo na kožu. Što je krema okluzivnija i bogatija po teksturi, to je veća vjerojatnost da će nam zagušiti pore, no ponekad i jako vodenasti proizvodi mogu opstruirati poru ukoliko sadrže komedogene komponente. Svi Skintegrini proizvodi su, neovisno o teksturi, specijalno dizajnirani za kožu sklonu začepljenim porama.

Koja je razlika između dehidrirane i suhe kože?

Vrlo često nastaje nesporazum oko izraza “suha” i “dehidrirana” koža jer čak i najzagriženiji kozmetički entuzijasti ne razumiju da ova dva pojma nisu sinonimi te čak niti ne opisuju isti subjektivni osjećaj ove dermatološke problematike. Prvo treba razlučiti da problem suhoće opisuje tip kože, a problem dehidracije opisuje trenutačno stanje kože.

Suhoća kože je nedostatak lipida koji lubriciraju epidermalni (površinski) sloj i ovakvoj koži, laički rečeno, nedostaje suhoće jer ne proizvodi dovoljno vlastitog sebuma. Ovakva koža će i najmasnije kozmetičke komponente poput ulja i maslaca doslovno “progutati” i u vrlo kratkom roku tražiti još njege. S druge strane, dehidrirana koža je stanje koje pogađa baš sve tipove kože i kojem smo posebno skloni u periodima ekstremno hladnih vremenskih uvjeta i uslijed korištenja preagresivne, isušujuće kozmetike, često neadekvatne vlastitom tipu kože. Razlog tome je uglavnom pogrešna procjena VLASTITOG TIPA KOŽE.

Ove dvije problematike imaju sličan problem, ali drugačiju manifestaciju. Kod dehidrirane kože koja istovremeno nije i suha, površina je kože često ljuskava, bolno zategnuta i “pretijesna”, a dubinski se koža pojačano masti, no taj sebum samo stoji na površini kože i ne daje osjećaj olakšanja dehidracije. Ovdje je narušena hidrolipidna barijera jer smo kožu previše isušili te ona ne može zadržati potrebnu razinu vlažnosti niti adekvatno upija emolijense iz proizvoda. U pokušaju da nadoknadi vlagu, koža se ciklički počinje sve više mastiti što nas dovodi u začarani krug sve jačeg mehaničkog isušivanja i sve jače posljedične dehidracije.

Za razliku od dehidrirane kože, suha koža je dubinski isušena i neprestano je treba opskrbljivati bogatim lipidima i emolijensima izvana jer samostalno ne proizvodi potreban kolesterol, ceramide i masne kiseline. Suha koža prepoznatljiva je po specifičnom izgledu kojem nedostaje luminoznosti, te vrlo često crvenilu i osjećaju svrbeža. Kao i dehidrirana koža, prirodno je suha koža izuzetno osjetljiva na negativne egzegene utjecaje jer ima oslabljenu barijeru i transepidermalni gubitak vode. Ovakvu je kožu izuzetno bitno zaštititi okluzivnim emolijensima kako bi se dokinuo taj začarani krug.

Zaključno, koža može biti istovremeno dehidrirana i suha no, ironično, dehidracija je najčešće  izazvana upotrebom pogrešnih proizvoda kod masne i mješovite kože. Tretman ovakve kože treba se orijentirati na kombiniranje laganih hidratantnih seruma i gel krema, a teške i okluzivne proizvode treba izbjegavati.