Vitamini i zdravlje kože

Autor: dr. med. Ana Vrbanović

Smatra se da je koža ogledalo unutrašnjeg zdravlja i starosti. Povezanost između prehrane i kože oduvijek je bila tema mnogih istraživanja. Vitamini (poput vitamina C, E i D), karoteni, flavonoidi i razni biljni ekstrakti posjeduju mnoga antioksidativna svojstva te se široko koriste u industriji njege kože radi pomlađivanja. Uzimaju se i topički i oralno kao dodaci prehrani. Koža stari na dva načina. Prvi je intrinzičko (endogeno) starenje koje prati isti mehanizam kao i sve unutarnje organe. Drugi je ekstrinzično (egzogeno) starenje kojem su uzroci vanjski faktori poput UV zračenja, pušenje, loša ishrana, vanjsko zagađenje, itd. Prevencija je najefektivniji način sprječavanja egzogenih učinaka na kožu. Najbolja prevencija jest kalorijska restrikcija, tjelovježba te hrana bogata antioksidansima.

Vitamin C, L-askorbinska kiselina, topiv je u vodi, fotosenzitivan i jedan od bitnijih antioksidansa za čovjeka. Prirodno se ne sintetizira u čovjeku već je potreban unos hranom ili suplementima. Bogat izvor prirodnih vitamina su citrusi. Koristi se oralno i topički radi poboljšanja zdravlja kože. Njegov učinak je da služi kao kofaktor određenim supstratima koji stabiliziraju kolagen. Manjak tog vitamina dovodi do poremećaja sinteze kolagena. Često se od prvih simptoma deficita javlja keratoza u području dlačnih folikula. Sakuplja se keratin koji blokira izlaz dlake i time nastaju male bradavičaste forme, najčešće na nadlakticama. (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-
20351149) Osim toga, kako je sinteza kolagena poremećena, to dovodi do slabosti i pucanja kože s otežanim zarastanjem rana. Koža radi toga i vidno izgleda starije. Vitamin C koristi se u raznim kozmetičkim proizvodima za lokalnu primjenu. Smatra se da kožu štiti njegov antioksidativni učinak koji površinski reagira sa štetnim vanjskim faktorima.

Vitamin E, tokoferoli, grupa je od 8 antioksidansa koji su topivi u mastima. Izvori prirodnog vitamina mogu se pronaći u raznim uljima poput suncokretovog i raznim sjemenkama. Smatra se da je njegov učinak da pomaže povezivanju kolagena međusobno što djeluje protiv starenja kože.

Polifenoli su antioksidansi koji zadnjih desetljeća privlače pažnju mnogih znanstvenika. Studije pokazuju da oralni unos igra ulogu u prevenciji raznih bolesti povezanih s oksidativnim stresom poput raka, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Zastupljeni su u raznom voću, čajevima, kavi, crvenom vinu i čokoladi. Sve češće spominjani unutar skupine polifenola jesu flavonoidi upravo zato što danas na tržištu, pa i u Hrvatskoj, postoje suplementi s prirodnim flavonoidima koji pozitivno djeluju na zdravlje kože, a osim toga i na zdravlje kardiovaskularnog sustava, endotelne funkcije i na moguće ublažavanje simptoma Alzheimerove bolesti. Istraživanja pokazuju da unos polifenola zajedno sa zaštitnim faktorom štiti kožu od UV zračenja i smanjuje rizik raka.

Smatra se da kalorijska restrikcija, bez malnutricije, usporava starenje i produžuje život. Još ne postoji znanstveno objašnjenje ovog mehanizma, no eksperimentima se pokazalo da restrikcijom kalorija dolazi do povećanja kolagena, elastina i fibroblasta u koži te se povećava dermalna dubina. Obećavajuća strategija za održavanje zdravlja kože jest unos antioksidansa sa sastojcima inače prisutnima u koži. Pri tome treba izbjegavati unositi antioksidanse isključivo suplementima. Najzdravija i najsigurnija dijeta je ona bogata voćem i povrćem.