Sočni zdravi kolač od mandarina

Idealno kao: zdrava poslastica bez rafiniranih šećera i transmasti

Tip prehrane: sezonsko, lokalno, vegetarijansko, zdravi slatkiš

Riječ urednice Skintegre:

Ako vam je teško odolijeti poslasticama i zbog toga vaš ten uvijek ispašta nekoliko dana kasnije, današnji recept je kao stvoren za vas. Naime, klasični kolači su gotovo uvijek bazirani na mliječnim namirnicama koje nisu idealna osnova za oboljele od akni, te u sebi sadrže puno teških masnoća i transmasti koje su teške za probavu. Osim toga, rafinirani šećer koji pronalazimo u kolačima izuzetno povisuje inzulin čiji iznenadni skokovi mogu dovesti do disrupcije čitavog hormonalnog sustava, a on nepravilnom funkcijom također može narušiti izgled kože. Posljednje i ne manje bitno – kolači su uglavnom nutritivno siromašni. Danas vam donosimo recept koji je sve samo ne to, a u glavnoj ulozi su pir, badem, med, maslinovo ulje i mandarine.

Sastojci:
– 120 g pirovog brašna
– 50 g mljevenih badema/bademova brašna
– 120 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 ½ žličica praška za pecivo
– ½ žličice soli
– 2 jaja
– 75 ml meda
– naribana korica 2 veće neprskane mandarine i 1 limuna
– sok 2 ocijeđene mandarine
– 3 mandarine za ukras

*opcionalno 2-3 žlice sirupa od meda i soka mandarine

Priprema:
1. Za sirup u mali lončić stavite 1 dcl iscijeđenog soka naranče i 3 žlice meda te na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se ne reducira u gusti sirup.
2. U jednoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, bademovo brašno, sol i prašak za pecivo, a u drugoj jaja, maslinovo ulje, med, ekstrakt vanilije, ribanu koricu mandarina i limuna te sok mandarina.
3. Potom ulijte tekuću smjesu u suhu i dobro izmiješajte.
4. Kalup za kolač premažite maslinovim uljem te prekrijte papirom za pečenje. Ulijte smjesu i par puta lupnite kalupom o stol da ne nastanu mjehurići. Lagano (pomalo ovlaš) umiješajte sirup od meda i mandarina te vrh ukrasite komadićima mandarine.
5. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 30 minuta, dok čačkalica ne izađe čista iz kolača.
6. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice te pustite da se kompletno ohladi.
7. Servirajte uz šalicu dobrog čaja, tipa svježe mente i cvjetova naranče.

Dobar tek!