Alantoin

Alantoin je sastojak koji se u kozmetičkim pripravcima koristi već 70 godina te ima jasno dokazanu ulogu u umirivanju i zacjeljivanju kože. Dokazani je antiiritans, hidratizirajući  i reparativni agens koji regulira upalne reakcije kože i proliferaciju fibroblasta, odnosno sintezu izvanstaničnog matriksa kože. Ono što percipiramo kao upalni ili inflamatorni proces zapravo je nužan korak u zaliječenju kože, reakcija koja stanicama signalizira kako da se ponašaju kako bi se oštećeni segment kože zaliječio, a alantoin je sastojak koji dokazano modulira tu upalnu reakciju (izvor: Araújo L.U., Grabe-Guimarães A. i suradnici. 2010. Profile of wound healing process induced by allantoin. Acta Cirurgica Brasileira, 25:460-466).

Osim navedenog, alantoin je efikasan dodatak proizvodima targetiranima za njegu bilo kojeg tipa osjetljivosti i reaktivnosti kože, i to čak u vrlo malim koncentracijama od 0.5%. Ovaj je sastojak prirodno prisutan u biljnim i životinjskim organizmima, uključujući i puževoj sluzi, no obzirom da je ekstrakcija sluzi iz puža u najmanju ruku etički upitna praksa, u Skintegrinim se proizvodima koristi alantoin deriviran iz neživotinjskih izvora.

Vezani članci

Napišite komentar

Your email address will not be published.

X