Salicilna kiselina (BHA)

Salicilna kiselina predstavlja jedinu beta hidroksilnu kiselinu (BHA), izolirana je iz kore bijele vrbe i služi primarno kao kemijski eksfolijant. Na području Europske unije dozvoljna je u koncentraciji do 2%, te je najefikasnija u relativno kiselom pH mediju, idealno do pH 4.

Kao sastojak, salicilna je kiselina indicirana za masnu do mješovitu kožu sklonu blagim do umjerenim aknama i komedonima. Reducira lučenje sebuma i pomaže koži da se pročisti duboko u dermisu. Od svih kiselina, jedino je salicilna kiselina topiva u masti što znači da efikasno može prodrijeti kroz sebum duboko u poru, gdje pomaže razbiti veze koje na okupu drže lipide i zaostale mrtve stanice kože, efektivno čineći komedon ili “čepić” koji blokira dotok kisika i omogućava proliferaciju P.acnes bakterija, uzročnika akni.

Osim djelovanja na akne i komedone, te zaostalim sebumom i epitelima ispunjene pore, salicilna kiselina je fantastičan anti-age sastojak koji vremenom reducira veličinu pora, ubrzava blijeđenje hiperpigmentacija i djeluje protuupalno. Iako dugoročnim korištenjem protanjuje površinski sloj orožnjelih stanica, salicilna kiselina kožu ne čini osjetljivijom na sunce i čak ima dokazanu fotoprotektivnu ulogu pri koncentraciji od čak 4% (izvor: Casciano D.A., Allaben W.T. i suradnici. Photocarcinogenesis study of glycolic acid and salicylic acid in SKH-1 mice. 2007. National toxicology program technical report series. Septemper (524):1-242.)

To znači da se salicilna kiselina kao noćni tretman može koristiti tijekom cijele godine, no isto tako preporuča se kožu zaštititi adekvatnim zaštitnim faktorom (zimi 15-20, a ljeti 30 ili više) kako se pozitivni učinci salicilne kiseline zbog štetnog fotoučinka ne bi poništili. Salicilna se kiselina, kao i ostale AHA kiseline, ne preporuča za vrijeme trudnoće i dojenja, za primjenu na dječjoj koži, niti na koži osoba alergičnih na derivate acetilsalicilne kiseline (aspirin). Dokazano pomaže u tretmanu papulopustulranih promjena kod kože s rozacejom. (izvor: Tosti A., Venturo N., Vincenzi C. 2004. Salicylic acid peeling in the treatment of rosacea. Journal of the American Academy of Dermatology)

Naš serum Clarion kombinira 2% salicilne kiseline i 4% glikolne kiseline kako bi se postigao zadovoljavajući učinak na svim razinama dermisa kod osoba oboljelih od blagih do umjerenih akni te komedona i mrljica koji istovremeno traže adekvatan anti-age i antioksidativni učinak.

Vezani članci

Comment(3)
 1. Kristina 10 months ago | Reply

  Poštovana, molim pomoć

  • Jelena Skendžić 10 months ago | Reply

   Draga Kristina, za vas bi bila odlična Tria Light koja nam tek dolazi u asortiman. Dotad možete isprobati našu Hydru i Naro. Srdačno, vaša Skintegra.

 2. Anavi 4 days ago | Reply

  Poštovani,
  na određenom mjestu sam pročitala da je najbolje koristiti salicilnu kiselinu 10ak dana pa napraviti pauzu da se koža ne bi naviknula. Da li je to istina, treba li raditi pauze ili se može koristiti kontinuirano?
  Hvala unaprijed.

Napišite komentar

Your email address will not be published.

X