Vitamin F (linolenska kiselina)

Linolenska kiselina je višestruko nezasićena masna kiselina i dio omega 6 masne kiseline. Premda je zapadnjačka dijeta obično bogata omegom 6, deficiti u koži mogu dovesti do suhe kože i oslabljene reparativne funkcije kože. Mnoga ulja koja često koristimo u kozmetičkim preparatima bogata su oleinskom kiselinom naspram linoleske, a nesrazmjer između oleinske i linolenske kiseline lako može dovesti do pogoršanja akni zato što sebum čine ljepljivijim i slabo protočnim iz pore dok, suprotno tome, postoje indikacije da ulja zasićena linolenskom kiselinom pomažu rafinirati sebum.

U kozmetici nam linolenska kiselina služi kao sastojak koji pomaže očuvati optimalni nivo vlage u koži i samim time zdrav razine elasticiteta. Dokazana je bolja zaštitna funkcija kože od vanjskih stresora uslijed kontinuiranog korištenja preparata na bazi linolenske kiseline (izvor: Elias P.M., Brown B.E., Ziboh V.A. The Permeability Barrier in Essential Fatty Acid Deficiency: Evidence for a Direct Role for Linoleic Acid in Barrier Function. 1980. Journal of Investigative Dermatology, 74:230-233).

Osim toga, linolenska kiselina regulira metabolizam stanica (pospješuje proces zacjeljivanja), te djeluje kao protuupalni agens što izuzetno bitno kod tretiranja kože sklone upalnim procesima poput akni. Odlično je tolerira čak i vrlo osjetljiva koža (izvor: Conti A., Rogers J., Verdejo P., Harding C.R., Rawlings A.V. 1996. Seasonal influences on stratum corneum ceramide 1 fatty acids and the influence of topical essential fatty acids. International Journal of Cosmetic Science, 18:1-12).

Naš proizvod Tria formuliran je na bazi linolenske kiseline uz dodatak niacinamida i cinka PCA te je kao takav idealan za kožu bilo koje dobi koja se bori s aknama, zaostalim hiperpigmentacijama i oslabljenom hidrolipidnom barijerom kože.

Vezani članci

Napišite komentar

Your email address will not be published.

X